Zelfzorg… welke tips hebben andere naasten voor mij?
Naast professionele hulp zoeken, zijn er nog heel wat andere dingen die je kan doen om voor jezelf te zorgen. Hieronder vinden je tips van naasten.
Als naaste besteed je veel tijd, aandacht en energie aan het gezinslid dat aan zelfdoding denkt. Het kan niet anders dat dit een impact op je heeft. Wees je hiervan bewust en durf dit te erkennen. Pas dan kan je ook voor jezelf zorgen. Doe de test op de impactbarometer.
Vaak komt het gezinslid met zelfdodingsgedachten op de eerste plaats. Dit mag geen reden zijn om de zorg voor jezelf uit te stellen.
Als je hulp aangeboden krijgt, zeg niet te snel ‘nee’. Meestal kan je die hulp goed gebruiken. En eens je nee hebt gezegd, is de kans klein dat diezelfde persoon het je opnieuw vraagt. Indien je twijfelt kan je zeggen: “Nu niet meteen, maar ik zou het fijn vinden als je het me later opnieuw zou vragen”.
Het leven van het gezinslid met zelfdodingsgedachten, is niet jouw leven. Besef dat jij zijn/haar problemen niet kan oplossen. Stel je grenzen. Zet je eigen leven niet op pauze. Het is niet omdat je suïcidaal gezinslid zich niet goed voelt, dat jij je niet goed mag voelen of ontspannende dingen mag doen. Blijf je hobby’s doen en blijf je sociale contacten onderhouden, ook al is dit moeilijk. Ze zorgen voor afleiding, sociale netwerken en gaan vereenzaming tegen.
Heb geen schrik om je te laten horen. Durf hulp te vragen of te aanvaarden. Geef aan wat jij nodig hebt. Ook al heb je het gevoel dat het niet ‘gepast’ lijkt.
Er is niets fout met jou. Jij bent oké. Geloof in jezelf. Ook al twijfel je hier onder deze omstandigheden aan.
Durf aan jezelf en je toekomst te denken.
Probeer je niet schuldig te voelen. Zelfdodingsgedachten worden door veel verschillende factoren bepaald. Denk dus niet dat jij verantwoordelijk bent of dat jij dit op je eentje opgelost krijgt.
Durf op tijd en stond afstand te nemen.
Durf op zoek te gaan naar quality time, voor jezelf of met de overige gezinsleden.
Het kan helpen om met het hele gezin (al dan niet samen met het suïcidale gezinslid) psychologische hulp te zoeken.
Tips voor je emotioneel welbevinden
Zoek professionele hulp: zo zorg je voor jezelf maar kan je ook tips vragen hoe je met het suïcidale gezinslid kan omgaan
Zoek steun bij familie of vrienden
Doe dingen die je afleiden zoals sporten, hobby’s, verenigingsleven, vrijwilligerswerk, optredens bijwonen,…
Schrijf je emoties en noden op
Doe mentale oefeningen (bv. mindfulness-, meditatie-, ademhalingsoefening) om te ontspannen of tot rust te komen
Tips voor op het werk
Heb je een goede relatie met je baas of collega’s? Vertel hen je verhaal. Zij kunnen je steunen. Misschien kan je samen zoeken naar een oplossing voor de moeilijke momenten, bijvoorbeeld deeltijds thuiswerken, flexibele taken of flexibele werkuren.
Vraag steun en advies bij de sociale dienst, de bedrijfsarts of andere diensten van het werk. Ze kunnen je uitleggen wat je rechten en plichten zijn voor ziekteverlof, loopbaanonderbreking of sociaal verlof.
Spreek af met je kind en de school wanneer ze mogen bellen tijdens je werk.
Tips voor op school
Heb je een goede relatie met een leerkracht of docent? Vertel je verhaal. Zij kunnen je steunen. Misschien kan je samen zoeken naar een oplossing voor de moeilijke momenten, bijvoorbeeld flexibele taken of deadlines.
Neem contact op met het CLB, de zorgleerkracht of de sociale studentendienst.