Premies, toeslagen, bewindvoering, gedwongen opname,…
Financiële steun
Je kan verschillende soorten financiële steun krijgen:
De mutualiteit betaalt een deel van de kosten voor hulp terug, bijvoorbeeld de behandeling door een arts en medicatie.
De mutualiteit betaalt meestal een deel van psychotherapie voor minderjarigen. Voor volwassenen informeer je best naar de regels van jouw ziekenfonds.
Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijg je de medische kosten meer terugbetaald.
Je krijgt meer kinderbijslag als je kind een handicap of aandoening heeft.
Je krijgt uitkeringen als je mantelzorger bent voor je kind.
Je kan je werk tijdelijk of deels onderbreken met:
verlof voor medische bijstand,
loopbaanonderbreking,
tijdskrediet,
sociaal verlof (in een noodsituatie).
Bewindvoering
De vrederechter kan gevraagd worden om te oordelen of iemand ‘gerechtelijk beschermd’ moet worden. Dit is het geval wanneer iemand niet langer in staat is om zijn eigen zaken en geld te regelen. Indien de rechter van oordeel is dat dit het geval is, kan hij een bewindvoerder aanduiden. De bewindvoerder staat de beschermde persoon bij en beheert zijn (financiële) zaken. De bewindvoerder is bij voorkeur een naaste. Je kan hiervoor ook steun vragen bij Similes.
Hulp bij schulden
Budgetbegeleiding: Wanneer iemand moeite heeft om de eigen financiële middelen goed te beheren, kan hij begeleiding vragen bij het OCMW of het CAW. De persoon die de budgetbegeleiding voor zichzelf aanvraagt leert op deze manier omgaan met zijn geld.
Budgetbeheer: Ook dit is een vrijwillige begeleiding maar gaat verder omdat een sociaal werker de inkomsten ontvangt, de rekeningen beheert en de betalingen uitvoert. De aanvrager krijgt een leefloon.
Schuldbemiddeling: Op aanvraag kan een maatschappelijk werker van een OCMW of CAW proberen een overeenkomst te bekomen met de personen of bedrijven bij wie men schulden heeft. Zij maken een plan op om je schulden af te betalen.
Gedwongen opname of vrijheidsbeperkende maatregel
Indien iemand een psychiatrische aandoening heeft, een gevaar is voor zichzelf en/of anderen én er geen andere oplossingen, dan kan een een procedure voor een gedwongen opname opgestart worden. De gewone procedure wordt opgestart door een naaste die op basis van een medisch verslag een jeugdrechter of vrederechter vraagt om de persoon gedwongen op te nemen. De tweede procedure is een spoedprocedure. In het geval van een crisis en de politie moet tussenkomen, kan deze aan de procureur des konings vragen om iemand onmiddellijk te laten opnemen. Na een observatieperiode van maximaal 10 dagen oordeelt de rechter over het verdere verloop.
Lees meer over gedwongen opname
Voor bijkomend advies en ondersteuning kan je terecht bij Similes.