Artikels
‘Naaste zijn’ grijpt in op alle domeinen van je leven
Naaste zijn van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt, heeft gevolgen op je persoonlijk leven. Bewust zijn van deze impact is belangrijk om tot zelfzorg te komen.
Mijn gezin is niet meer hetzelfde
Mee-leven met iemand die aan zelfdoding denkt, grijpt in op het hele gezin en op de onderlinge gezinsrelaties.
Ik en mijn partner (voor (plus)ouders)
Wanneer je kind aan zelfdoding denkt, grijpt dit in op je leven, maar ook op de relatie met je partner.
Ik en mijn overige kinderen (voor ouders met (meerdere) kinderen)
Een suïcidaal gezinslid vraagt veel van je aandacht. Hierdoor kan het zijn dat je het moeilijk vindt om je aandacht evenwichtig te verdelen over de (overige) kinderen.
Ik en mijn ouders (voor de kinderen binnen het gezin)
Als (jongvolwassen) kind binnen een gezin met een suïicaal gezinslid, draag je heel wat zorgen met je mee. Dit heeft vaak een impact op je relatie met je ouders.
Ik en mijn (andere) broers/zussen
We merken dat broers en zussen vaak anders reageren op de situatie. Dit komt omdat ieder zijn eigen persoonlijkheid heeft, omwille van de leeftijd, de band met het suïcidale gezinslid en de overige gezinsleden.
Mijn relatie met mijn suïcidaal gezinslid is niet meer hetzelfde
De zelfdodingsgedachten van je gezinslid heeft een gevolgen voor jullie relatie. Je verlangt naar de gewone relatie van vroeger.
Mijn ouder denkt aan zelfmoord
Het is gebruikelijk dat je ouders een zorgende rol opnemen naar jou toe. Het is prettig om naar je ouders te kunnen opkijken en bij hen terecht te kunnen als je met iets zit. Wanneer je mama of papa aan zelfdoding denkt, dan kan dit je beeld over hen en je relatie ernstig verstoren.
Mijn kind denkt aan zelfmoord
Je hebt het beste voor met je kind. Je voelt je verantwoordelijk voor zijn of haar geluk. Maar je lijkt er niet in te slagen. Het doet ontzettend pijn om je kind te zien lijden.