Ga verder naar de inhoud

Meyrem

16 jaar, haar mama denkt aan zelfdoding

De mama van Meyrem heeft jongdementie en heeft depressieve gevoelens. Myerem was heel erg geschrokken toen ze een jaar geleden een afsheidsbrief vond. Meyrem zorgt veel voor haar 2 broers en papa. Ze haalt ook veel kracht uit haar geloof.

over

zorgen voor het suïcidaal gezinslid

Ik probeer mama wel energie te geven om dingen te doen. Maar meestal resulteert dat in lange gesprekken aan haar bed. Dat is best wel vermoeiend.

over

praten over zelfmoord

Ik heb ooit een afscheidsbrief gevonden van mama. Maar als ik er voorzichtig over begin, ontkent ze alles.

over

het gezin

Ons gezin is enorm veranderd. Als we nu praten of zwijgen, het is altijd omwille van mama.

Papa is wat onhandig als het gaat over gevoelens en huishouden en zo. Hij is natuurlijk ook heel verdrietig. En dan is hij heel stil en trekt hij zich terug.

Mijn broers vinden het natuurlijk ook heel zwaar. Ik heb het gevoel dat ik ook voor hen moet zorgen. Dat komt er nu ook nog eens bij.

over

de toekomst

Mama's dementie zal niet meer weggaan. Maar ik hoop voor mij en haar dat ze nog een leven zal hebben zonder aan zelfmoord te denken.

over

de hulpverlening

Ik heb contact gehad met lotgenoten en dan hoor je dat andere gelijkaardige dingen ervaren en dat je niet de enige bent. Ergens helpt dit wel.

over

het sociaal leven

Ik kom nu op een leeftijd dat ik vaker mag uitgaan, maar eerlijk gezegd heb ik er weinig zin in.

over

gevoelens

Je moeder hele dagen in bed zien liggen, dat maakt je echt droevig. Ik huil vaak.

over

zelfbeeld

Ik heb soms het gevoel dat ik de rol van mama moet overnemen. Ik ben op dat vlak volwassener dan mijn vrienden.

over

school/werk

Ik heb normaal altijd goede punten op school, maar dit jaar lukt het precies niet meer. Het is voor mij op dit ogenblik moeilijk om mij te motiveren en te concentreren.

over

erkenning krijgen

Ik ben een zorger. Thuis is iedereen dat gewoon. In die rol krijg ik misschien wel te weinig erkenning. Maar daarnaast ben ik vooral gewoon dochter en tiener. En dat lijkt wat naar de achtergrond verschoven.

over

openheid

Met mijn oudste broer heb ik over de afscheidsbrief gesproken. Maar dat was kort. Papa wil over zelfmoord niets horen. Die kan dat niet aan.

over

rechten

Mama krijgt een mantelzorgpremie van 130€ van de gemeente. Dat helpt een beetje.

over

zelfzorg

Ik zorg veel. Voor mama maar ook voor mijn broers en papa. Dan heb ik het gevoel dat alles toch min of meer goed gaat. En ook uit mijn geloof haal ik veel kracht om vol te houden.

over

de relatie met het suïcidaal gezinslid

Ik vertel haar niets meer. Geen tegenvallers om haar niet extra lastig vallen. Geen leuke dingen om haar niet het gevoel te geven dat met ons alles goed gaat en met haar niet.

Andere getuigenissen

Aleksander
17 jaar, zijn zus denk aan zelfdoding

De zus van Aleksander heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis. Ze heeft meerdere pogingen ondernomen. Gelukkig heeft Aleksander een goede band met zijn broer en zus.

Meer lezen

Als niemand anders kan, moet ik thuis blijven om op mijn zus te passen. En soms komt dat echt niet goed uit. 

Sofie
moeder van Maarten (Zoon, 15 jaar)

Sofie is een alleenstaande moeder van 3 tieners. Maarten voelt zich depressie en ondanks hij nog geen zelfmoordpoging heeft ondernomen, kan hij niet beloven dat hij het zeker niet gaat doen. Hij stottert ook wat hem heel onzeker maakt.

Meer lezen

Als Maarten ’s avonds gaat slapen, dan doen wij ook nog een gesprek op bed, dat is zo ons moment. Soms zijn dat luchtige dingen maar soms zijn dat ook nog zware dingen.

Heidi
Haar zoon denkt aan zelfdoding

De jongvolwassen zoon van Heidi voelde aan dat het psychisch niet goed ging met hem. Bekijk het interview met Heidi.

Meer lezen