Ga verder naar de inhoud

Margaretha

15 jaar, haar halfbroer denkt aan zelfdoding

Margaretha's halfbroer is 3 jaar ouder. Hij trekt op met jongeren die graag de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Hij is verslaafd geraakt aan drugs en alcohol. Hij is vaak agressief naar anderen en zichzelf.

over

zorgen voor het suïcidaal gezinslid

Ik stuur hem soms berichtjes. Vooral om hem het gevoel te geven dat ik aan hem denk, wat ook zo is. Maar toch heb ik daar niet meer altijd zin in. Soms heb ik ook nood aan wat afstand.

over

praten over zelfmoord

Over mijn broer wordt tegen mij gezwegen. Ik mag niets weten. Om mij te ontzien. Maar hij vertelt het mij zelf in het geheim. Dus iedereen weet iets, maar niemand praat met elkaar.

over

het gezin

De impact is enorm. Veel ruzie tussen mijn papa en plusmama over hoe ze dit moeten aanpakken, om maar één ding te noemen.

Ik heb toch het gevoel dat ik er door mijn ouders wat wordt buiten gehouden. Zogezegd om mij te ontzien. Terwijl het ook mij aangaat. Ik weet zelfs soms meer dan zij. Maar dat vertel ik hen dan weer niet, om mijn broer te ontzien.

Ik dans graag en goed. Wat ik erg vind, is dat mijn ouders weinig betrokkenheid tonen omdat ze mijn halfbroer niet willen achterstellen.

over

de toekomst

Ik zie de toekomst somber in. Er zijn de drugs, de depressie, de zelfmoordgedachten, de agressie,… het is zo veel samen.

over

de hulpverlening

Nee, ik heb geen professionele hulp maar ik zou het misschien wel moeten doen. Maar mijzelf kennende, ga ik dat blijven uitstellen, tot het niet anders kan zeker?

over

het sociaal leven

Heel wat mensen in mijn omgeving zijn op de hoogte. Druggebruik, zelfmoordpoging,… hij loopt daar ook mee te koop. Dus ja, iedereen denkt: 'Wat is dat voor een gezin.' Die schaamte speelt wel.

over

gevoelens

Mijn broer vertelt en toont mij dingen. Dat is niet alleen pijnlijk om te zien of te horen. Maar ik moet die dan ook nog eens voor mij houden en er met niemand over praten.

over

zelfbeeld

Ik denk dat ik toch voorzichtiger en angstiger in het leven sta als mijn broer deze problemen niet zou hebben.

Ik moet het perfecte kind zijn, lijkt wel. Een beetje te laat thuis komen, een biertje drinken,… en mijn ouders vrezen meteen dat het met mij ook de verkeerde kant uitgaat.

over

school/werk

Mijn ouders hebben al veel geld verloren. Rechtzaken, bestolen, dan hem nog eens geld toestoppen. Ja, zo een dingen. Zonder zijn zelfdodingsgedachten, die echt zijn, zouden ze strenger zijn.

over

erkenning krijgen

Iedereen is aan het overleven. Ik heb het gevoel dat mijn ouders niet echt beseffen hoe dit voor mij is. Zij denken dat ik nauwelijks iets weet.

over

openheid

Er wordt daar allemaal heel geheimzinnig over gedaan. We zeggen niets om elkaar te ontzien, maar dat maakt het net allemaal erger.

over

steun krijgen

Ook hier werd ik buitengehouden. Vroeger kwam er hulp voor mijn broer aan huis. Maar dat werd steeds geregeld als ik er niet was of ik moest naar mijn kamer. Dus daar had ik niets aan.

over

zelfzorg

Ik ben bij een dansclub. Dat heb ik echt nodig. Daar kan ik mijn energie helemaal in kwijt. En dan zijn er ook enkele vrienden die ik vertrouw.

over

de relatie met het suïcidaal gezinslid

Niet de zelfmoordgedachten maar zijn gedrag, .. mijn leven is soms een hel. Dat zou zeker anders geweest zijn zonder zijn problemen. Dat neem ik hem soms kwalijk.

Ik weet niet wat ik moet voelen. Hij neemt drugs, steelt,... Ik weet, ik geef om hem en hij om mij. Maar hij is ook ziek en ongelukkig. Dat is zo dubbel.

Andere getuigenissen

Els
Haar dochter denkt aan zelfdoding

De dochter van Els beschadigt zichzelf en denkt reeds meerdere jaren aan zelfdoding. Bekijk het interview met Els.

Meer lezen
Anissa
20 jaar, haar zus denkt aan zelfdoding

Anissa en haar zus konden heel goed opschieten en waren vaak samen. De zus heeft echter een eetstoornis ontwikkeld en ze doet zichzelf pijn. Hoe langer hoe meer zorgt Anissa voor haar zus. Ze mist haar maatje van vroeger.

Meer lezen

Ik en mijn zus gingen vaak samen weg, op kamp en zo. Als ik dan zag dat het niet goed ging met haar en ze wilde naar huis, dan ging ik meestal mee. Ook al zou ik liever langer blijven.

Hugo
21 jaar, zijn mama denkt aan zelfdoding

Al meer dan 8 jaar is de mama van Hugo depressief. Het heeft een zware impact op alle gezinsleden. Langzaam maar zeker komt hij tot aanvaarding. Zijn vriendin en meditatie hebben hem hierbij het meest geholpen.

Meer lezen

De laatste tijd gaat het niet goed met mama, dus ik weet eigenlijk nooit wat hoe het met haar gaat als ik thuis kom. Dat zit altijd in je achterhoofd ook als je onder vrienden bent.